Pages

Sunday, May 29, 2011

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι;

Πριν λίγo καιρό ένας καλός φίλος και παλιός μαθητής μου σε μια συζήτηση που είχαμε για την Αμερική μου είπε: «Το μότο "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" δυστυχώς δεν απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα».

Tο πόσο διαφωνώ με αυτό δεν μπορώ να σας το περιγράψω! Φυσικά και αντιλαμβάνομαι τις αδικίες και την αλαζονική συμπεριφορά μιας υπερδύναμης! Καταδικάζω απερίφραστα τις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων στα εσωτερικά άλλων χωρών (εκτός και αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι όπως μια στυγνή δικτατορία, μια εθνοκάθαρση κλπ.). Όμως δεν έχω δει ποτέ κανένα να καταδικάζει με το ίδιο μένος τις αιματηρές επεμβάσεις της Ρωσίας σε Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Αφγανιστάν και Τσετσενία, της Κίνας (που εσχάτως όλοι θαυμάζουν) στο Θιβέτ και το Ξινγιάνγκ αλλά και την άγρια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της στα αστικά κέντρα (για κοιτάξτε οι νεότεροι τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν, τον Ιούνιο του 1989, και θα καταλάβετε τι εννοώ).

Επίσης να λάβουμε υπόψην μας ότι άλλο αντίθεση στην εξωτερική πολιτική και άλλο πολιτιστικός ρατσισμός (οι Αμερικανοί είναι ηλίθιοι, τι αμερικανιά ήταν αυτή, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι κλπ.). Η αντίθεση σε μια πολιτική είναι κατανοητή αλλά ο ρατσισμός και η χυδαία αντιμετώπιση ενός λαού καταδεικνύει μια εξόχως συμπλεγματική συμπεριφορά, μια φοβία και μια αδυναμία υποστήριξης των δικών μας προτερημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι ‘καταπίνουμε’ με άνεση όλα τα αμερικανικά (υπο)προϊόντα αλλά με περισσή θρασύτητα κοροϊδεύουμε την προέλευσή τους… Να σημειώσω εδώ ότι η ίδια η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα ήταν συμφοιτήτριά μου στο μάθημα της Φιλοσοφίας στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος!! Οποία υποκρισία!

Για να μη μακρυγορώ θα καταλήξω σε ένα πράγμα. Αν δε γνωρίζετε κάτι ΚΑΛΑ μη σπεύσετε με άνεση να το δαιμονοποιήσετε! Έχω ταξιδέψει 3 φορές στην Αμερική, έχω διαμείνει εκεί για ένα χρονικό διάστημα, έχω σπουδάσει σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ιδρύμα και η ειδικότητά μου είναι πάνω στην Αμερικανική Ιστορία και Πολιτική! Γνωρίστε λίγο καλύτερα αυτή τη χώρα και θα δείτε ότι δεν είναι τυχαία η χώρα που επηρεάζει, σε μια σειρά από τομείς, όλον τον πλανήτη! ΔΕΝ είναι μόνο CIA και αεροπλανοφόρα η Αμερική, ούτε Coca Cola και Mickey Mouse! Είναι τα πρώτης γραμμής εκπαιδευτικά ιδρύματα που παράγουν το 40% της παγκόσμιας έρευνας με τα 270 Νόμπελ (έναντι 101 του Ηνωμένου Βασιλείου και 76 της Γερμανίας) και τα μυριάδες επιστημονικά συγγράματα που άνοιξαν λεωφόρους προόδου στην ιατρική, τη γενετική, τη γεωργία, τους υπολογιστές κλπ. Είναι η οικονομική πρόοδος, η NASA, η Apple, τα θέατρα, ο κινηματογράφος, η συμμετοχική δημοκρατία από τη γειτονιά, η αυστηρή λογοδοσία, τα ανταποδοτικά οφέλη κλπ. Φυσικά όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου θα βρούμε ανισότητα, έγκλημα, προπαγάνδα, διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια και άλλα.

ΟΜΩΣ το να καταδικάζουμε συλλήβδην μια χώρα με τόσα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς νομίζω ότι ούτε μας τιμά ούτε και μας προσφέρει τίποτε. Αντιθέτως μας κρατά καθηλωμένους σε μια οπισθοδρομική αντίληψη ενώ παράλληλα καθιστά την ανικανότητά μας ακόμη πιο θλιβερή…

No comments: